Wanneer vragen we om een tazkiyah?

Door schaych Abu Maalik Al-Juhanie Hafidahullah

Vraag: Is een Tazkiyah een vereiste voor een student van Kennis ?

Antwoord: Een student van kennis, bijvoorbeeld, het is verplicht voor hem om naar een geleerde te gaan en dat die geleerde hem tazkiyah geeft? We hebben gezegd o broeder dat als deze student van kennis bekend is in zijn land bij de Selefies en bij Ahloel soennah dan is het niet nodig voor hem om een speciale tazkiyah te hebben, het is voldoende dat hij bekend is bij de mensen en dat zij (de selefies) hem prijzen en dat ze van hem houden omwille van Allaah, begrijp je?

Maar als deze persoon bij niemand bekend staat in het land, dan is dit diegene die een tazkiyah bij zich moet hebben.Voorbeeld een persoon die bijvoorbeeld te vinden is in Mekkah of in Medinah, en wij willlen bij hem lessen volgen, wij willen bij hem kennis opdoen. We kijken dan naar deze persoon, en als we dan zien dat hij geen connectie heeft met de selefies, de selefies komen niet naar hem toe, en hij komt nooit naar de selefies, en niemand kent hem… Dan is dit de persoon waarvan wij verzoeken om tazkiyah. Dan vragen wij om hem bij de geleerden, dan vragen we om hem bij een 'alim van de 'ulema die bekend staan bij de mensen.

Maar die persoon die we zien en opmerken dat hij tussen de selefies is, en hij houdt van ze, en zij prijzen hem, en hij is aanwezig bij de bijeenkomsten van de selefies, en we zien hem een keer met schaych Rabee', en een andere keer weer met schaych Saalih Asohaimie, en weer een keer met schaych Ubaid, en we zien hem bij de zittingen van de geleerden waarvan zij (de geleerden) hem ook kennen. Voor deze persoon is een speciale tazkiyah niet nodig, dit is genoeg om aan te nemen dat hij een goed persoon is. En dit is dus de detail in deze zaak en Allaah weet het beste.

De Asl(basis) betreft de mensen is dat ze goed zijn, zolang… Zoals de selef zeiden,
" De selef beoordeelde de mensen op hun vrienden, metgezellen en van wie zij aannamen, Zoals al-awza'ie zei: ''Wie voor ons zijn bidah verborgen houd , dan zal zijn betrouwbaarheid niet verborgen blijven. " Wij kijken naar de betrouwbaarheid van een persoon, Wie zijn zijn vrienden? Wie zijn zijn Geleerden? Dus als wij zien dat zijn geleerden behoren tot de Hizbies, dan kunnen wij dat ook zien aan zijn metgezellen, en zijn geleerden en vrienden.

Bron:
http://sahab.net/forums/showthread.php?t=350730
Audio: http://www.box.net/shared/1rqn6zatgx

0 reacties:

Een reactie posten