Is Djarh en Ta'deel overleden?

Is Djarh en Ta’deel overleden? – Shaykh Muhammad Ibn Saalih al ‘Uthaymeen Moge Allaah hem genadig zijn.





Vragensteller: “Is de Sunnaah van Djarh en Ta’deel overleden en wat is het oordeel over het weerleggen van degenen die afwijkt en hierbij de persoon te noemen?”

Shaykh: “Ik vrees dat dit een woord van Waarheid is waarmee men valsheid wil bereiken. Al-Djarh en Ta’deel sterft niet en wordt niet begraven en wordt niet ziek. En aan Allah is alle Lof, het staat rechtop. Al-Djarh en Ta’deel vindt plaats bij het getuigen bij de rechter. Misschien verklaren zij een tegenstander onbetrouwbaar en er wordt van hen bewijs hiervoor gevraagd. En het wordt ook gebruikt bij de overleveringen. En wij hebben de recitatie van onze Imaam gehoord, de woorden van Allaah de Verhevene; ‘O jullie die geloven, als een verdorvene (faasiq) met een bericht komt, onderzoekt het dan nauwkeurig’ (49:6). Djarh en Ta’deel blijft aanwezig zolang de mensheid blijft bestaan. Zolang de mensheid blijft bestaan, zal Djarh en Ta’deel blijven bestaan.

Maar ik vrees dat de vragensteller zal zeggen, ‘Deze man is bekritiseerd’ terwijl het niet zo is. En dat hij deze fatwa zal gebruiken om de slechte eigenschappen van de mensen rond te verspreiden. En daarom zeg ik, als er een slechte eigenschap bij een persoon te vinden is, en er zit voordeel in, of er is behoefte of het is noodzakelijk om dit te verduidelijken, dan is daar niks mis mee. Er is niks mis met dit te openbaren en verduidelijken. En het beste is als dit niet geopenbaard werd.. En het beste is als dit verduidelijken gebeurd door te zeggen: ‘Sommige mensen doen dit’ en ‘Sommige mensen doen dat (verkeerd)’.

Omwille van 2 redenen;

De eerste reden is dat: Dat stelt een persoon veilig van het bij naam noemen van specifieke mensen.

En de 2e reden is: dat deze verduidelijking en dit oordeel zal gelden voor hem en anderen. Behalve als wij een bepaalde persoon zien die de mensen van fitnah (slechtheid, onrust) heeft gebracht. En hij roept op naar bid’ah (vernieuwingen) of dwalingen. In dit geval moet er altijd sprake zijn van het specifiek bij naam noemen van deze persoon, zodat de mensen niet door hem misleid worden."

0 reacties:

Een reactie posten